Парламентът прие на второ четене промените в Закона за горите

Строително разрешително, което ще важи 20 години, ще узаконява съществуващите вече ски лифтове и влекове без документи. По този начин земята под съоръженията няма да се вади от горския фонд. Това предвиждат новите промени в Закона за горите, които парламентът одобри окончателно днес.

 

От закона окончателно отпаднаха облекчаващите строителството на ски-писти, лифтове и влекове текстове, които предвиждаха  да не се сменя предназначението на горските територии.

Без промяна на предназначението ще се изграждат нефтопроводи, топлопроводи, газопроводи, нефтопродуктопроводи, надземни и подземни проводи за хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия; надземни и подземни проводи за хидротехнически съоръжения, водопроводи и канализации с диаметър 1500 мм.

За строежа на нови ски лифтове и съоръжения остава старият режим – с промяна на предназначението на земята.

Законът за горите, предизвикал широка полемика между природозащитници, депутати, инвеститори и граждани се гласува за трети път, защото президентът Плевнелиев му наложи вето.

До спорните промени в Закона за горите се стигна след спирането на съоръженията на Витоша от фирмата „Витоша ски”, която обясни решението си с приетите преди две години текстове, които й пречили да работи законно.

В стария вариант се предвиждаше да се изграждат и ски комплекси на горски територии без да се променя предназначението им. Сега се дава възможност да се подменят съществуващи лифтове, които са търпими по Закона за устройство на територията. Това, според експерти, ще даде възможност „Витоша ски“ да подмени съоръженията над София.

Вашият коментар