Парламентът прие декларация, с която осъжда атентата на летище Бургас

Народното събрание почете с едноминутно мълчание жертвите на терористичния акт на летището в Бургас, се съобщава от пресцентъра на парламента. Българският парламент прие декларация, с която остро осъди вчерашния терористичен акт срещу израелски туристи на бургаското летище „Сарафово“. Документът подкрепиха единодушно 156 депутати от ПГ на ПП ГЕРБ, ПГ на Коалиция за България, ПГ на ДПС, ПГ на Синята коалиция, ПГ на Партия Атака и независими народни представители.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ
на Народното събрание на Република България по повод
терористичния акт  на летище Бургас на 18 юли 2012 г.

На 18 юли 2012 г. на летище Бургас бе извършено тежко терористично нападение, при което загинаха и бяха ранени мирни български и израелски граждани.

България е потресена. Нищо не може да оправдае смъртта и болката на невинни хора.

Подобен акт на територията на суверенна държава – член на ЕС е провокация към усилията на демократичната общност за постигане на траен световен мир.

Четиридесет и първото Народно събрание на Република България,
като изказва своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите и своето съпричастие към преживяното от пострадалите;

като безусловно осъжда отнемането на невинни човешки животи и се прекланя пред гибелта на всички мирни хора, станали жертва на терористични атаки по света;

като намира дейността на терористичните организации за една от най-сериозните заплахи за световния мир;

като потвърждава ангажиментите на Република България към резолюциите на Съвета за сигурност на ООН в борбата с тероризма;

Д Е К Л А Р И Р А:

Категорично осъжда терористичния акт, извършен на 18 юли 2012 г. на летище Бургас.

Настоява компетентните български институции да положат всички необходими усилия за разкриване на организаторите и извършителите на терористичния акт и последващото им изправяне пред съда.

Изисква от правителството на Република България  да окаже своевременна и пълноценна помощ за пострадалите и да предприеме необходимите мерки за гарантиране сигурността на всички български и чуждестранни граждани.

Вашият коментар