Парламентът подкрепи ветото на президента върху промените в Закона за горите

Парламентът подкрепи ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за горите. Това означава, че спорният законопроект се връща на изходна позиция – той ще бъде отново поставен за разглеждане на първо четене в ресорната парламентарна комисия.

 

Управляващите декларираха, че законопроектът ще бъде преработен и няма да бъде допуснат за разглеждане, докато не бъде постигнат обществен консенсус по спорните текстове.

„За“ измененията в Закона за горите гласуваха петима депутати, 38 бяха „против“ и 84 се въздържаха. Така на практика ветото на държавния глава беше уважено, тъй като за да бъде отхвърлено ветото и приет законът, е нужно 121 депутати да гласуват „против“.

Законът, върнат от президента за ново обсъждане, предвиждаше ски писти, лифтове и влекове да се строят без промяна на предназначението на горските територии.

В мотивите си за ветото държавният глава Росен Плевнелиев посочва, че приемането на закона е протекло при дефицит на диалог. Според президента „в българското общество не е постигнато съгласие относно правилата за ползването, стопанисването и упражняване на правото на собственост върху земеделски земи и гори“.

 

 

Вашият коментар