5 юни е световният ден на околната среда

Световният ден на околната среда е ежегодно събитие под егидата на  Организацията на Обединените нации(ООН) . Това е най-значимият и широко известен глобален ден за положително действие за околната среда. Отбелязва се от 1973 г. с резолюция на Общото събрание на ООН от 15 декември 1972 г. Годишнина от откриването /1972/ на конференцията на ООН по проблемите на околната среда в Стокхолм, Швеция (5-16 юни 1972), на която е взето решение за създаването на Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП).

 

На 5 юни 1992 г. се случва и друго важно събитие.  В Рио де Жанейро са подписани редица  документи от държавните глави на 179 страни от цял свят.

Конференцията в Рио е едно от най-мащабните мероприятия, състояли се до момента на планетата. Подписаните споразумения, целящи опазването на околната среда на Земята, обаче съвсем не се спазват от повечето държави и към момента екологичното равновесие на планетата става все по-нестабилно.

Мотото на деня за 2012 г. е: „Зелената икономика: ще се включиш ли и ти?”.

Темата е адресирана към всеки човек и акцентира на факта, че „вие” сте важен елемент за успеха на икономиката и ви кани да се включите, за да оцените решенията, които се вземат от правителството, частния сектор, гражданското общество и местната общност, в която всеки от нас участва.

2012 е обявена от ООН за Международна година на устойчивата енергия за всички. През тази година се чества и 40-годишнината от отбелязването на Световния ден на околната среда.

 

Официален сайт на Програмата на ООН за околна среда

 

Вашият коментар