fbpx

5 юни е световният ден на околната среда

Световният ден на околната среда е ежегодно събитие под егидата на  Организацията на Обединените нации(ООН) . Това е най-значимият и широко известен глобален ден за положително действие за околната среда. Отбелязва се от 1973 г. с резолюция на Общото събрание на ООН от 15 декември 1972 г. Годишнина от откриването /1972/ на конференцията на ООН по проблемите на околната среда в Стокхолм, Швеция (5-16 юни 1972), на която е взето решение за създаването на Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП).

 

На 5 юни 1992 г. се случва и друго важно събитие.  В Рио де Жанейро са подписани редица  документи от държавните глави на 179 страни от цял свят.

Конференцията в Рио е едно от най-мащабните мероприятия, състояли се до момента на планетата. Подписаните споразумения, целящи опазването на околната среда на Земята, обаче съвсем не се спазват от повечето държави и към момента екологичното равновесие на планетата става все по-нестабилно.

Мотото на деня за 2012 г. е: „Зелената икономика: ще се включиш ли и ти?”.

Темата е адресирана към всеки човек и акцентира на факта, че „вие” сте важен елемент за успеха на икономиката и ви кани да се включите, за да оцените решенията, които се вземат от правителството, частния сектор, гражданското общество и местната общност, в която всеки от нас участва.

2012 е обявена от ООН за Международна година на устойчивата енергия за всички. През тази година се чества и 40-годишнината от отбелязването на Световния ден на околната среда.

 

Официален сайт на Програмата на ООН за околна среда

 

Напиши коментар

Трябва да сте влезли, за да публикувате коментар.

Архив
Поверителност
https://apis.bg/bg/privacy-notice-bg