Парламентът одобри пълната забрана за пушене на закрито

От 1 юни се въвежда пълна забрана за тютюнопушене на закрито във всички обществени места в това число работни места и офиси, както и на стадиони и детски площадки. Това решиха депутатите, като приеха окончателно част от промените в Закона за здравето.

 

Депутатите решиха също да ограничат тютюнопушенето на  летни кина и открити амфитеатри по време на спортни и културни прояви. Последното ограничение бе сред най-оспорваните и беше отхвърлено на последното заседание на Kомисията по здравеопазване. Отпадна вариантът паленето на цигари да бъде ограничено и на спирките на обществения транспорт.

Единственото изключение за пушене на закрито законът прави за „обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата”. Предстои правителството да издаде наредба с изискванията за тях. В тези помещения  ще бъде забранено влизането на лица под 18 години.

С промените в закона се забранява продажба на енергийни напитки на лица под 18 години, на лица в пияно състояние, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици и лечебни заведения, както и на спортни прояви и на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици. Освен това се предвижда забрана за реклама на енергийни напитки, която е насочена към лица под 18-годишна възраст.

Остава отворен въпросът как ще се осъществява контролът срещу нарушения на забраната на всички места и обекти, където тя ще важи от 1 юни.

При нарушение на забраната на физически лица ще се налагат глоби от 300 до 500 лева, а при повторно нарушение – от 500 до 1000 лева. Собствениците на заведения ще бъдат санкционирани с от 3000 до 5000 лева, а при установяване на системно неспазване на забраната – с от 5000 до 10 000 лева.  С промени в Закона за здравето се регламентираха и глобите за търговци, които продават алкохол на непълнолетни – от 300 до 500 лв.

 

Линк към законопроекта и мотиви към него

 

Вашият коментар