Mинималната работна заплата е вече 290 лв

От  първи май минималната работна заплата се увеличи  с 20 лева и стан 290. Минималната почасова ставка за заплащане ще бъде един лев и 72 стотинки. Това е второто увеличение в рамките на последните няколко месеца.

 

 

Минималната работна заплата се увеличава при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

Много такси и социални плащания се изчисляват на базата на  минималната заплата. Още в края на миналата година обаче  правителството реши – тези плащания вече да не зависят от размера на минималното трудово възнаграждение.

Датата 1 май беше предложена от финансовия министър Симеон Дянков, въпреки исканията на синдикатите това да се случи от 1 април.

Преди няколко седмици от КНСБ поискаха от правителството да се ангажира с ново увеличение на минималната заплата от януари догодина, като размерът й да стане 330 лева.

От конфедерацията аргументираха искането с натрупаната през последните 3 години инфлация от 9.7 процента.

Те настояват и за индексиране на пенсиите и заплатите в бюджетния сектор с 10 процента.

Междувременно социалният министър Тотю Младенов обеща, че минималната заплата ще стане 350 лева от 2015 г.

Издръжката на живот достигна 536,53 лв. на човек от четиричленно домакинство (2 възрастни с 2 деца) или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2146 лв., за да покрива средните за българския стандарт разходи и да се храни съобразно калорийните норми.

В края на 2011 г. издръжката на живот нарасна с 1% спрямо месец септември 2011 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е с 4,9%. На годишна база абсолютната стойност на издръжката на живот нарасна с над 25 лв., а средно за четиричленно домакинство с около 101 лв.

Не се планира увеличение на пенсиите освен на минималните с 9 лева. Това ще стане от 1 юли.

Запазва се размерът на социалните и на здравните вноски. Без промяна остават социалните помощи – при бременност, раждане и отглеждане на дете.

Вашият коментар