Съдът потвърди присъдите за потъването на „Илинден“

Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди на Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия кораб „Илинден“ в Охридското езеро. При инцидента през 2009 г. загинаха 15 български туристи.

 


 
 

 

 

На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими в процеса.  Капитанът на кораба Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд бяха осъдени на една година лишаване от свобода. На Филевски ще бъдат приспаднати четирите месеца, през които е бил задържан под стража  и времето,прекарано под домашен арест. Осъдените  трябва да заплатят и всички разноски по делото.

Според съда Сотир Филевски не се е  придържал към наредбите за корабоплаването, като е качил на борда на кораба над 50 български туристи. Така той е нарушил стабилността на „Илинден“, като позволил на борда му да има 20 човека над допустимото.

Присъдата на Бранко Баич е задочна. Според съда и той е подходил лекомислено, като не е издал документ, ограничаващ броя на пасажерите.

Възможността, която остава пред страните по наказателното дело е да обжалват пред Върховния съд в Скопие. Право на това имат само прокуратурата и осъдените.

В ход са вече и исковете по гражданските дела за обезщетения. Очаква се да бъде подаден отделен иск срещу компанията „Германишер Лойд“, чийто служител е бил Бранко Баич.

Бяха нужни седем месеца, за да стигне делото до Апелативния съд в Битоля. Процесът на първа инстанция приключи за близо половин година.

Разследването, което България води по случая също продължава, но все още няма изпълнение на съдебните поръчки.

Преди месец се очакваше семействата на удавилите се в Охридското езеро 15 българи да получат по 4 500 евро от застраховки, които още не са изплатени.

Вашият коментар