Внесено е ново обвинение срещу Веселин Георгиев

Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла нов обвинителен акт срещу бившия шеф на фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ Веселин Георгиев. Той е обвинен в престъпление  по чл.202 вр. с чл. 282 от Наказателния кодекс за длъжностно присвояване на 99 858 лв. от Пътната агенция, представляващо особено тежък случай.

 

 

Обвинителният акт е внесен в съда на 8 февруари. Според него в периода 24 октомври 2006 г. – 28 ноември 2007 г. Георгиев е извършил нарушения на процедури по Закона за обществените поръчки, от които са настъпили значителни вредни последици за агенцията и за държавата. Разследването срещу Георгиев е започнало след одит на Сметната палата.

Това е второто обвинение в престъпление по служба на Веселин Георгиев. През юни миналата година  Софийски градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Георгиев и със същия съдебен акт на него му беше разрешено да напуска България в продължение на два месеца. Делото беше върнато поради допуснати процесуални нарушения при повдигане на обвинението на Георгиев.

Скандалът с Веселин Георгиев, станал популярен като „Батко и братко“, е започнал  в началото на 2008 г. след журналистическо разследване , според което тогавашният шеф на пътния фонд е имал интереси в същия бизнес.

Според публикацията, фирма „Биндер“, управлявана от брата на Веселин Георгиев, е получила поръчки за 120 млн. лв. за ремонт на пътища и чистене на сняг.

Заедно с Веселин Георгиев обвинени са Радослав Колев и Емилия Тончева. Те ще бъдат съдени за   документно престъпление по  чл. 313 от НК.

Вашият коментар