Отвод на съдия по делото „САПАРД“

Съдията от Софийския апелативен съд Красимира Медарова си направи отвод по делото за пране на пари, източени по европейската програма САПАРД.

 

 

 

 

 

 

Съдът уважи адвокатското искане за отвод на съдия Красимира Медарова по делото „САПАРД“ срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков за пране на пари. Отводът  беше поискан от защитата на подсъдимите заради съмнение в нейната безпристрастност, подхранено от неназовани слухове, цитирани на предишното съдебно заседание.

 

Причина за искането им станаха твърденията, че Медарова е поела политически ангажимент да потвърди решението на Софийски градски съд от 2010 година, с което Марио Николов беше осъден на 10 години затвор заради изпиране на 7,5 млн. лева по САПАРД.

Съдия Медарова категорично отхвърли тези обвинения и обясни, че участието в Централната избирателна комисия  не може да бъде политическо назначение, но въпреки това ще се оттегли от делото заради факта, че и обществото трябва да е убедено в нейната безпристрастност.

Сега трябва да бъде определен нов съдия-докладчик, който да се опита да даде ход на делото.

Пред Софийския апелативен съд прокуратурата оспорва оправдателната присъда на бизнесмена Людмил Стойков. Подсъдимите , сред които е и Марио Николов, обжалват осъдителните си присъди.

Делото,което започна преди около година и още е в началната си фаза  ще продължи по същество, когато бъде назначен новият съдия-докладчик.

 

Вашият коментар