Кирил Рашков обжалва присъдата си

Ромският бос Кирил Рашков се яви днес в Пловдивския окръжен съд. Той обжалва присъдата си за закана с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова от село Катуница.

 

 


 
 
Кирил Рашков, известен още като „Цар Киро“, обжалва присъдата на Асеновградския районен съд, постановена през януари тази година, с която беше осъден на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим на изтърпяване за престъпление  по чл. 144, ал.3 от НКзатова че на 23 септември 2011 година в село Катуница се е заканил с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова.

По думите на пострадалия Христов, Кирил Рашков е имал нож на кръста си и е бил изключително агресивен, затова и двамата с приятелката му са се обадили на дежурния полицейски телефон. Веселин Христов заяви, че предисторията на конфликта, продължил няколко години, е заради действията срещу фамилията Рашкови на майка му – София Христова, която е била два мандата кмет на селото и общински съветник. Той сподели също, че  се е чувствал  застрашен.

Рашков в е осъден да заплати на пострадалите Веселин Христов и Иванка Петрова сумата от по 2000 лева на всеки за причинените им с деянието неимуществени вреди.

През септември миналата година в с. Катуница  пламна бунт, след като приближени на 69-годишния ромски лидер прегазиха 19-годишния Ангел Петров. След смъртта му последваха масови безредици в селото, при които бяха арестувани над 100 човека. Шофьорът на микробуса също бе осъден да изтърпи наказание от 17 години лишаване от свобода. Жителите на Катуница се оплакаха, че Кирил Рашков системно ги е тормозил и заплашвал.

Пред съда днес той заяви, че иска да бъде оправдан и че не се чувства виновен. Адвокатите му поискаха оправдателна присъда или настоящата му да бъде намалена. Те изтъкнаха като причина тежкото здравословно състояние на Рашков.

В срок до един месец Пловдивският окръжен съд ще се произнесе с решение по жалбата на Кирил Рашков.

В същото време Апелативният съд в града потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража” на 20-годишния внук на Цар Киро – Ангел Рашков. Той е  обвинен в подкуп на длъжностно лице, за което законът предвижда до 10 години лишаване от свобода и глоба до 15 000 лева. Ангел Рашков е искал да подкупи пътен полицай с 20 лева. Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Внукът на Цар Киро изтърпява  условна присъда от 1 година и 3 месеца лишаване от свобода  заради използване на неистински документи- шофьорска книжка, придобита с фалшива диплома за средно образование. Той няма право да управлява автомобил.

Междувременно стана ясно, че е насрочена дата за делото срещу Кирил Рашков за проявено дръзко хулиганство – показване на неприличен жест – среден пръст, на публично място. То ще се гледа на 26 април от Районен съд Асеновград. За такова престъпление законът предвижда до две години затвор или пробация. Кирил Рашков е направил самопризнания  и делото ще се гледа при съкратено съдебно следствие.

Все още няма резултат от разследването за  укритите данъци на Кирил Рашков. Досъдебното производство не е приключило. В момента тече  оценъчната  експертиза на цялото имущество на фамилия Рашкови. След обобщението на вещото лице по тази експертиза ще стане ясно дали ще бъдат повдигнати обвинения за данъчни престъпления на Кирил Рашков и членове от семейството му. Не са готови и резултатите от данъчните ревизии, които текат заедно с разследването.

 

 

 

 

 

Вашият коментар