Две доживотни присъди за Михаил Лещарски

52-годишният Михаил Лещарски ,известен като „убиецът от пещерата“ получи две доживотни присъди на две съдебни инстанции. Той е заподозрян като извършител на серия жестоки убийства на възрастни хора. Лещарски е живял в пещерите на врачанския Балкан и две години се е укривал от правосъдието.

 

Известно е  че, Михаил Лещарски, роден в мездренското село Царевец,  е имал тежко детство.  Той е бил жестоко малтретиран от баща си, който го е биел, връзвал за леглото и оставял без храна със седмици.  Според жителите на село Царевец като малък той е бил тормозен и от майка си, което е създало у него силна ненавист към жените. В опит да избяга Лещарски започва да краде и да напада хора.

Цели 27 години  от  живота  на Михаил Лещарски преминават  в затвора. В списъка с престъпленията му има присъди за стотици кражби, десетки грабежи и едно изнасилване – на собствената му майка,за което е лежал в затвора над 12 години. Подозират го за четири убийства.

През 2011 г. Лещарски е признат за виновен в това, че на 12 август 2009 г. е заплашил и откраднал 60 лева и мобилен телефон от 83-годишната Мария Иванова, жител на село Люти дол.

Михаил Лещарски е осъден и за жестокото убийство извършено през август 2009 година на  59-годишната Елена Томова.  Жертвата  е намерена във вилата си в софийското село Владо Тричков, удушена, с отрязана дясна гърда и издълбан кръст между очите. Пред психолози Михаил разказал, че двамата с Елена вечеряли, черпили се и приказвали. Лещарски обаче се раздразнил, когато тя започнала да му говори на религиозни теми.

За убийството на Елена Томова, която му напомняла на майка му, Михаил Лещарски получава доживотна присъда.

„Убиецът от пещерата“  беше сочен за извършител и на убийствата, станали през 2011 г. година в Горна Кремена и Старо село.

Лещарски отрича за убийствата, за които е осъден – така, както отрича и за изнасилването на майка си.

След дългото скитане из пещерите, той е настанен в Софийския затвор. Ако Върховният касационен съд потвърди присъдата му, ще остане в килията до края на живота си.

 

 

 

Вашият коментар